Vacances a les Illes Balears

Cercador

Els meus hotels
Guia de Balears

Guia de Mallorca

Parc Natural de l´arxipèleg de Cabrera

Parc Natural de l´arxipèleg de Cabrera

L´Arxipèlag de Cabrera format per un grup d´illes i illots, situat a devers 10 km al sud de Mallorca, és un Parc Nacional Marítimo - Terrestre des de el 12 d´abril de 1991. Es tracta d´un espai insular preservat en el seu estat natural, el qual presenta un ecosistema d´alt valor ecològic i un dels fons marins més ben conservats de la Mediterrània.

Les dues illes més grans són l´illa des Conills o Conillera i l´Illa de Cabrera, que té 14,03 km de costa retallada amb moltes cales i entrants, a més d´un relleu molt muntanyós amb una alçada màxima de 172 m al puig de na Picamosques. La superfície del Parc és de 10.021 hectàrees, de les quals 8.703 són marítimes i 1.318 terrestres. El clima és semiàrid, el que condiciona la seva vegetació amb abundància d´arbusts, i algunes espècies d´arbres entre les quals el pi és el més abundant. L´únic mamífer no introduït per l´home, són les rates pinyades. Tot i que l´animal més característic de Cabrera són les sargantanes, un petit rèptil endèmic de les Illes Balears, que als diferents illots presenten trets diferencials, fruit de l´evolució de milers d´anys sense predadors. L´abundància de pesca afavoreix una gran diversitat d´ocells marins, el que fa de Cabrera un lloc privilegiat per l´observació i estudi de les aus i les seves migracions. Els fons marins es componen de grans extensions de posidònia i fons rocosos, on habiten una gran diversitat de peixos i espècies vegetals, així com varies espècies de dofins i tortugues marines.

Història de Cabrera

A l´illa de Cabrera s´hi han trobat restes prehistòrics de l´Edat del Bronze. Està documentada l´existència d´un monestir paleocristià l´any 398, del qual a zona del Clot des Guix s´hi han trobat restes. Durant l´època clàssica Cabrera tenia una gran importància en les rutes per la Mediterrània, com ho demostren els diferents restes de vaixells púnics i romans enfonsats a les seves aigües. El port natural és molt abrigat i segur en cas de temporal, tot i que entrar-hi pot resultar perillós quan bufa el vent de tramuntana. Això feu que des de l´antiguitat fos utilitzat com a refugi, a més de punt d´abastament d´aigua potable. L´any 1410 ja s´havia bastit el Castell de Cabrera, situat a l´entrada del port per dissuadir l´entrada dels vaixells de pirates sarraïns, que aquella època atacaven les costes de Mallorca.

L´any 1809, durant la guerra de la independència contra les tropes franceses de Napoleon, després de la victòria de Bailén i la capitulació de l´exercit imperial, fins a 6.000 presoners francesos foren reclusos a Cabrera on hi romangueren cinc anys en unes condicions materials molt dures, patiren malalties, fam i una gran misèria que provocar 3.400 baixes. En memòria d´aquests homes i dones el 1847 una esquadra de la marina francesa i bastí un monument.

A finals del segle XIX Cabrera era propietat de la família Feliu, que hi fundaren la colònia agrícola Vila Cristina, on hi arribaren a viure vint pagesos que cultivaven principalment blat i vinya. També es duia a terme una activitat ramadera, amb el manteniment de cabres, ovelles i porcs. El 1916, arran de l´estada durant unes hores d´un submarí alemany durant la Primera Guerra Mundial, l´Estat Espanyol expropià l´arxipèlag on s´hi instal·la l´exercit, fins el moment de la creació del Parc Natural. Administrativament Cabrera pertany al municipi de Palma de Mallorca.

Visita al Parc Natural de Cabrera

El Castell de Cabrera s´aixeca a 72 m d´alçada a l´entrada del port natural de Cabrera, construït al segle XIV. S´hi accedeix des de l´exterior per una escala nova, una vegada dins s´accedeix al pis superior per una escala de caragol, on s´hi troba una explanada exterior i les estances que allotjaren la capella, la cambra del governador i la del capellà. Una escala exterior puja al nivell més alt, d´on es gaudeixen unes vistes excepcionals, i es conserva el detall d´una inscripció de presoners francesos "Fleury, Grapain, prisonnier 1809 et 1810". Al cementiri de reduïdes dimensions, que es troba pujant al castell hi ha la tomba de l´aviador alemany Bochler, caigut amb el seu aparell ME-109 en aigües de Cabrera l´1 d´abril de 1944. Al port hi ha varies construccions com la comandància, actualment el punt d´informació del parc, el magatzem de queviures i la cantina. Darrera el cementiri hi ha els Pavellons, on s´hi allotjaven el comandant de l´illa, el capellà i el metge, actualment serveixen de casa de la Guardia Civil. L´antiga casa senyorial de Cabrera, amb l´oratori de Santa Peronella, coneguda amb el nom de la casa del Rei, data de final del segle XIX i es troba al costat del port.

Vora el camí que condueix del port a Cas Pagés i a la platja de s´Espalmador, hi ha les barraques militars construïdes als anys quaranta del segle XX, les quals actualment són el lloc de residència dels treballadors i investigadors del parc. Cas Pagés és una casa tradicional, edificada davant la mar abans d´arribar a la platja, que conserva el molí de sang i forma part de les instal·lacions d´acollida pels visitants.

Cap a l´interior de l´illa, en direcció a la Vall de ses Quatre Quarterades, es pot visitar es Celler. Testimoni de la producció de vi de la colònia Vila Cristina. Té tres plantes, comunicades per espais que deixen veure tota l´altura de l´edifici. Actualment acull el centre de visitants de Cabrera, on hi ha una exposició de caràcter històric i etnogràfic. Situat a prop des Celler, es troben el monument als presoners francesos reclusos a Cabrera entre els anys 1809 i 1813, i Can Feliu una casa de dues plantes, construïda a rel de l´aprofitament agrícola de l´illa, al costat de l´única font amb cabdal aprofitable. El far de n´Ensiola, situat a l´extrem sud de Cabrera, és una rèplica del far de Formentor edificat entre els anys 1864 i 1868. Per últim s´hi troben diversos forns de calç i la Cova Blava, accessible des de la mar amb una intensa lluminositat blava.

El Parc es pot visitar sense cap tràmit en excursions d´un dia, embarcant-se als vaixells que parteixen dels ports de la Colònia de Sant Jordi i de Porto Petro. Es recomanable reservar amb antelació.

Excursions a Cabrera
Sortides diàries des de la Colònia de Sant Jordi a les
Telèfon: +34 971649034

Cruceros Llevant
Sortides els divendres des de Portopetro a les 9:30 h.
Telèfon: +34 971657012

Si es vol visitar amb una embarcació pròpia es necessària l´autorització expedida per l´administració del parc. Es concedeixen autoritzacions de navegació de fins un mes de durada, sense poder fondejar els vespres. Els mesos de juliol i agost es concedeixen autoritzacions per pernoctar una nit, dues el mes de setembre i set la resta de l´any. Per bussejar amb escafandre autònoma també s´ha de sol·licitar autorització i l´administració del parc determina on s´han de fer les immersions. No es pot amarrar al port de Cabrera, sense un permís especial expedit pel Govern Militar.

Adreces d´interés

Oficines del Parc Nacional de Cabrera
Plaça d´Espanya, 8, 1º
07002 Palma de Mallorca
Telèfon: +34 971725010, Fax: 971725585, e-mail: cabrera@mma.es

Carrer Burguera, 2
07640 Colònia de Sant Jordi

Museu Es Celler
Centre d´informació i de recepció del Parc Natural a l´Illa de Cabrera
Telèfon: +34 630982363
Serveis: exposicions permanents, visites guiades, sala d´exposicions, videos, programes d´educació ambiental i de voluntariat social.
També hi ha un altre centre d´informació al port de Cabrera.

Servei de rescat i seguerat al mar: 900202202

Departament de medi ambient del Govern de les Illes Balears
Avinguda Gabriel Alomar i Villalonga, 33
07006 Palma de Mallorca
Telèfons: +34 971176800 / + 34 971176849

Comandància de marina
Dic de l´Oest, s/n
07015 Palma de Mallorca
Telèfons: +34 971709900 / +34 971709918

Mapa de l´arxipèleg de Cabrera (.pdf 572 KB)

Comentaris sobre: Parc Natural de l´arxipèleg de Cabrera


Comentaris i consells dels viatgers      Parc Natural de l´arxipèleg de Cabrera


Aquests comentaris són l’opinió personal dels clients. En cap cas, reflecteixen l’opinió ni la valoració per part de MCA Travel, SL.

Veure només els comentaris en català

Nom del viatger: Anònim (Maig 2010)
MALA INFORMACION TELEFONOS
Al parecer, hace ya un tiempo que las oficinas del Parque han cambiado de ubicación y los telefonos tambien han cambiado.
No obstante, en todas las paginas web oficiales del Parque de Cabrera siguen figurando la antigua ubicación y los números de los fax y telefonos antiguos.

A nadie se le ha ocurrido actualizar dichas páginas con la nueva ubicación y los nuevos telefonos?.

Hace una semana que intento enviar una solicitud de fondeo y el fax me da continuamente ocupado. Hoy me enterado por terceras personas -que a su vez se enteraron en su día por los periódicos locales- que los numeros han cambiado.

"Enhorabuena" por el servicio Srs. de la Administración.

L’hi ha estat útil aquest comentari?
 Sí   No
Nom del viatger: Laura García Gámiz (Desembre 2010)
Los prisioneros de Cabrera durante la Guerra de Independencia
Les presento el libro que se acaba de publicar: las memorias de uno de los prisioneros de Cabrera.

Cuando el padre nos olvida
Los prisioneros de Cabrera en la Guerra de Independencia (1808-1814)

Autor: Gabriel Froger
Título original: Souvenirs de l’Empire. Les Cabrériens. Épisode de la Guerre d’Espagne.
Traducción de Laura García Gámiz.
Editorial: Objeto Perdido Ediciones; Lleonard Muntaner, Editor S.L.
Tl. 971 25 64 05 – Fax: 971 25 61 39
Páginas: 175
Precio: 17 €
ISBN: 978-84-15076-10-0
Fecha de impresión: 20 de octubre de 2010. Palma de Mallorca.

Mi afición por los libros antiguos me llevó a descubrir este ejemplar de mediados del siglo XIX: se trata de las memorias de un prisionero francés, uno más de entre los miles que fueron abandonados en Cabrera durante la Guerra de Independencia (1808-1814).
Conmovida por la experiencia de estos soldados cautivos, traduje el libro al castellano, pensando que se trataba de un trozo de historia que se quedó al margen y que el público en general desconoce. Creo que es justo sacarla a la luz, no solamente porque supone un complemento documental, sino también por el interés humano que encierra, al hacer un repaso de los valores personales en circunstancias extremas: amor y odio, solidaridad y crueldad, hermandad y supervivencia, profunda necesidad física y moral.
El protagonista empieza narrando el paso de las tropas francesas por los Pirineos, cómo atravesaron la península; la batalla y capitulación de Bailén, la marcha de los prisioneros hasta Cádiz, su estancia en los pontones; sigue con el traslado de las tropas hasta Mallorca, su estancia en Palma y posterior embarque hacia Cabrera, en donde pasaron seis años de miseria y dolor. Por último, Sébastien Boulerot describe cómo vivió los últimos meses con los oficiales en Ibiza para terminar con su liberación y posterior llegada a Marsella, en donde acaba la obra.
Se describen escenas terribles: agresiones físicas, torturas, canibalismo, sadismo, hambruna, locura… que contrastan con aquellas otras en las que el ser humano se supera gracias a la generosidad, la amistad, la valentía, el esfuerzo, el amor, la perseverancia, el ingenio… Todas ellas dignas de ser mezcladas y agitadas en la coctelera de un buen guión cinematográfico, aunque por desgracia, basado en la más cruda realidad.

Laura García Gámiz
Profesora de Lengua Francesa y Castellana y traductora.


L’hi ha estat útil aquest comentari?
 Sí   No
Nom del viatger: Gabriele Hock (Juny 2012)
Ausflug nach Cabrera
Der Ausflug auf die Insel Cabrera ist meiner Meinung nach überteuert für das was geboten wird.Es müsste eine Führung mit angeboten werden.Die winzige Bar auf der Insel kann nichts anbieten ! Ohne Führung kann man auf der Insel absolut nichts finden.Die blaue Grotte ist allerdings ein Erlebnis ! Trotz des hohen Preises ...
L’hi ha estat útil aquest comentari?
 Sí   No
Nom del viatger: Anònim (Maig 2010)
un parque abandonado por la conselleria
ultimamente trabajaba en el parque una empresa en reformar todos los edificios del parque(TRAGSA),esto estaba que dando muy decente a los ojos de los visitantes,y de la gente que trabaja en el parque,pero esto cambio desde que el gobierno balear lo reclamo.siendo asi un puro desastre todo esta abandonado,el museo cerrado. can feliu se le cae el tejado,el jardin da pena, las hierbas invaden todo,vamos un puro desastre.Para esto quiere el parque la conselleria.dicen que no tienen dinero para arreglar cabrera, pero para venir 44 personas de la conselleria en la turistica que vale 1540€ mas o menos y a comer pan boli para eso hay dinero y no para poder arreglar el tejado del museo que esta cerrado a los visitantes por desprendimientos de tejas. le doy un consejo a la gente que quiera visitar el parque no hay que ver no hay a donde ir, solamente pasar 3 o 4 horas en la playa por llamarle algo, hasta que salga el barco.VALLA MIERDA DE PARQUE QUE QUIERE LA CONSELLERIA. DEJAR QUE TRAGSA SIGA ARREGLANDO UN PARQUE QUE PARECIA QUE IBA A SERLO
L’hi ha estat útil aquest comentari?
 Sí   No

 
Creative Commons License MCA Travel 2004 - 2015| avís legal | contacte | mapa del web | blog